Sumber: Yatie's Cooking
Bahan-bahan utk membuat 'Gulai Kikil':
- 600gm kikil (bahagian tunjang)
- 1 biji kelapa (ambil santan)
- 10 biji cili merah
- 5 biji cili api
- 6 ulas bawang merah
- 3 ulas bawang putih
- 4 cm halia
- 4 cm lengkuas
- 3 cm kunyit hidup
- 4 helai daun salam
- 2 batang serai - dititik
- 2 helai daun kunyit
- 2 helai daun limau purut - dihiris halus
- sedikit kayu manis
- garam secukup rasa
Cara membuatnya:
- Kisar bawang merah, bawang putih, cili merah, cili padi, kunyit hidup, lengkuas & halia. Tumiskan selama 5 - 8 minit.
Kemudian masukkan kayu manis, serai, garam secukup rasa. Kacau sehingga naik aroma.
Masukkan santan, kemudian dikacau lebih kurang 10 minit.
Setelah santan mendidih, masukkan kikil & kacau lagi.
Kemudian masukkan daun kunyit, daun salam & hirisan daun limau purut. Kacau sehingga kikil empuk & boleh lah dihidang.
0 comments:
Post a Comment