Resepi ni diambil dari majalah SAJI. Kita kongsi bersama
Bahan-bahan ( boleh dapat dalam 30 biji )
- 700 gm tepung gandum
- 300 gm tepung atta
- 600 ml air
- 1 peket mauripan ( byk dijual di kedai runcit)
- 2 sudu besar minyak sapi
- 2 sudu besar gula ( kalau nak lebih manis tmbhla gula lg)
- lebihan tepung akan digunakn semasa membakar.
Cara-cara
- Mula2 sediakan satu bekas.
- air, mauripan ,gula disatukan dan kacau rata.
- pastu masukkan minyak sapi dan kacau rata.
- pastu lagi masukkan tepung gandum ngan tepung atta. Uli sampai x melekat kat tangan. Jgn keras sgt dan jgn lmbik sgt. kalu lembik tmbh tepung lg.
- Bila dah ok doh tu , ambk sedikit bulat 2 kan. ikut suka nak bulat kecik atau besar . kalu kecik dpt bnyk , kalu bsr dpt sikit.
- biarkan seketika dan tggu sehingga kembang . Bila dah kembang , ambil satu doh dan leper kan pakai penggelek atau pakai tangan jer. Sebelum tu sapu tepung kat tangan. masa nak leperkan tu jgn nipis sangat dan jgn tebal sgt . sedang sedang jer.
- pastu boleh la dibakar diatas kuali non- stick, tabur kan tepung diatas kuali sedikit. xpayah pakai minyak.
- Agak agak dah masak boleh la angkat dan dihidang kan untuk family. Sedap dimakan ketika panas dan boleh dimakan bersama kuah kari atau kaya.
0 comments:
Post a Comment