Roti Taliban

01042008661__wince_

Resepi ni diambil dari majalah SAJI. Kita kongsi bersama

Bahan-bahan ( boleh dapat dalam 30 biji )

  • 700 gm tepung gandum
  • 300 gm tepung atta
  • 600 ml air
  • 1 peket mauripan ( byk dijual di kedai runcit)
  • 2 sudu besar minyak sapi
  • 2 sudu besar gula ( kalau nak lebih manis tmbhla gula lg)
  • lebihan tepung akan digunakn semasa membakar.

Cara-cara

  • Mula2 sediakan satu bekas.
  • air, mauripan ,gula disatukan dan kacau rata.
  • pastu masukkan minyak sapi dan kacau rata.
  • pastu lagi masukkan tepung gandum ngan tepung atta. Uli sampai x melekat kat tangan. Jgn keras sgt dan jgn lmbik sgt. kalu lembik tmbh tepung lg.
  • 01042008658
    Bila dah ok doh tu , ambk sedikit bulat 2 kan. ikut suka nak bulat kecik atau besar . kalu kecik dpt bnyk , kalu bsr dpt sikit.
  • biarkan seketika dan tggu sehingga kembang . Bila dah kembang , ambil satu doh dan leper kan pakai penggelek atau pakai tangan jer. Sebelum tu sapu tepung kat tangan. masa nak leperkan tu jgn nipis sangat dan jgn tebal sgt . sedang sedang jer.
  • pastu boleh la dibakar diatas kuali non- stick, tabur kan tepung diatas kuali sedikit. xpayah pakai minyak.
  • Agak agak dah masak boleh la angkat dan dihidang kan untuk family. Sedap dimakan ketika panas dan boleh dimakan bersama kuah kari atau kaya.

0 comments:

Post a Comment