ACAR PELANGI LEBARAN

Dsc02131

sofinar@myresipi.com

Bahan-bahan ( ramai boleh makan )

bahan rempah :
  • 10 ulas bwg merah - dikisar halus
  • 5 ulas bwg putih - dikisar
  • 1 sudu besar serbuk kunyit
  • 2 camca besar cili boh
  • 2 camca besar serbuk kari daging
  • 1 camca beasr bj sawi
  • 100g gula pasir
  • 125ml cuka,
  • garam secukup rasa
bahan sayur:
  • 3 btg timun, buang biji dan potong memanjang
  • 2 btg lobak merah potong memanjang
  • 15 ulas bwg merah belah 4
  • 10 ulas bwg putih dibelah 2
  • 4cm halia dihiris nipis

Cara-cara

  • panaskan minyak, tumis bawang putih dan bawang merah yang dikisar hingga naik bau,
  • masukkan cili boh, serbuk kari dan serbuk kunyit hingga terbit minyak
  • masukkan biji sawi dan gula kacau sebati. masukkan pula cuka dan garam. biar ia sejuk baru masukkan bahan sayur, gaul hingga sebati.
  • simpan semalaman baru sedap dimakan

0 comments:

Post a Comment