KEK GULUNG BATIK

Kekbatikgulung

ibu_an@myresipi.com

Bahan-bahan ( 36cmX36cm@30cmX30cm pun boleh. )

  • 6 biji telur gred A @ B
  • 4oz(100gm) gula castor
  • 1 sudu teh baking powder
  • 1 sudu teh esen vanilla
  • 1 sudu bsr ovelet
  • 1 sudu besar susu tepung
  • 3oz(75gm) tepung gandum
  • 4oz(100gm) mentega
  • sedikit coklat emulco
  • jem@kaya@cream secukupnya

Cara-cara

  • Telur, gula, ovelet, baking powder, esen vanilla, tepung gandum dan susu tpg dipukul dgn kelajuan maksima sehingga gebu (5-7minit)
  • Masukkan mentega cair, kemudian kacau rata.
  • Asingkan sebahagian drpd adunan tadi (lebih kurang 1 1/4 cwn) ke dalam bekas lain, kemudian masukkan coklat emulco. Kacau rata kemudian masukkan adunan coklat ini ke dalam piping bag.
  • Tuangkan adunan tadi ke dalam loyang kemudian ratakan permukaannya.
  • Paipkan adunan coklat td di atas adunan yg diratakan dlm loyang
  • Lorekkan/corakkan dgn menggunakan lidi dari atas ke bawah. Bakar dlm oven selama 20minit dgn suhu 170darjah celcius.
  • Apabila kek sudah masak terbalikkan ke atas sekiping kertas kemudian sapukan jem sehingga rata.
  • Setelah jem disapu rata,gulung kek tadi perlahan2 sehingga kemas. Siap

0 comments:

Post a Comment