Bahan-bahan ( 2 org )
- kueh teow
- 3 ulas bawang putih dicincang kecil2
- 2 sudu minyak
- 2 sudu sos tiram
- sekeping dada ayam
- lobak merah
- kobis bunga
- 2 sudu besar tepung jagung
- cili padi
- kobis
- air
- garam dan secubit ajinomoto
Cara-cara
- panaskan minyak. masukkan bawang putih dan goreng sehingga kuning. masukkan ayam yg dipotong kecil2.
- Bila ayam dah masak, masukkan sos tiram. goreng seketika. masukkan air mengikut keperluan.
- masukkan lobak merah terlebih dahulu.
- bila dah nak mendidih masukkan kobis bunga, cili padi, kobis, garam dan ajinomoto. masukkan tepung jagung yg dibancuh dgn air utk memekatkan kuah.
- Setelah kuah mendidih bolehlah dihidang bersama kueh teow.
0 comments:
Post a Comment