BANGKIT KERISIK

Bangkit_enak

Bahan-bahan ( lebih kurang 100 kpg ikut besar,kecil penerap biskut )

  • 600 g tepung sagu
  • 100 g tepung gandum
  • 300 g butter
  • 300 g gula tepung/icing
  • 150 g kelapa kerisik -(kelapa kering dlm tin di sangar kecoklatan dan kisar halus)
  • 2 biji telur
  • 1 sk baking powder
  • 1 sk coconut essence
  • 1 sk garam halus
  • ceri merah - potong kecil utk hiasan

Cara-cara

  1. Kedua2 tepung disangar hingga ringan,sejukkan dan diayak
  2. Gula dipukul bersama butter hingga rata, masukkan telur satu-persatu dan masukkan coconut essence.
  3. Seterusnya masukkan kerisik, serta tepung2 dan baking powder sambil diuli hingga sebati.
  4. Adunan dicanai dan diterap lalu disepit dan hias di tengah2nya dgn ceri merah.
  5. Bakar dgn suhu 150C selama 15-20 min.

0 comments:

Post a Comment