Bahan-bahan ( 2-3 org )
- 6-7 helai daun pucuk kunyit (kalau yg masih bergulung2 tu lagi sedap)
- 1 ekor ikan kembong (70-80gm) dibakar
- 1 sk udang kering basuh dan digoreng
- 1 biji bawang merah
- 10-12 biji cili padi
- 1 batang serai
- 50 gm (2 sb) kelapa parut disangai hingga kuning
- *1 biji limau kasturi
- *sedikit garam, gula n perasa kalau suka
Cara-cara
- Pucuk kunyit dibersihkan, hiris halus mcm nak buat bunga rampai. Masukkan dlm satu bekas. ketepikan
- Ambil isi ikan dan tumbuk bersama semua bahan lain kecuali yg bertanda *, tumbuk kasar2 pun tak pe..
- Masukkan bahan yg telah ditumbuk kedlm bekas berisi daun kunyit tadi. Perahkan air limau kasturi. Masukkan garam, gula n perasa. Gaul sekata n siap...... bolehlah dihidang...
0 comments:
Post a Comment