Chocolate chips boleh ganti dengan chocolate lain, contohnya choc yg rupa dia macam batu, M&M dll.
Bahan-bahan ( 30-36 biji )
- 1 cawan tepung gandum
- ½ sudu kecil baking powder
- ⅛ sudu kecil garam
- ½ cawan mentega tanpa garam
- ¼ cawan gula halus
- 1 sudu besar gula melaka
- ¼ cawan semisweet chocolate chips (lebihkan jika suka)
- ½ sudu kecil chocolate essence (optional)
Cara-cara
- Panaskan oven pada suhu 150C.
- Dalam mangkuk besar, krim mentaga bersama gula. Lepas itu masukkan chocolate essence dan gaulkan sehingga sebati.
- Ayak tepung bersama baking powder dan garam. Masukkan tepung yang telah diayak tadi ke dalam campuran mentaga. Gaulkan sehingga sebati. Masukkan chocolate chips dan gaulkan lagi.
- Lapis baking tray dengan baking paper. Letak 1 sudu kecil adunan ke atas baking tray, leperkan sedikit degan jari. Ulang sampai habis.
- Bakar selama 10 minit. Sejukkan sebelum disimpan dalam bekas.
- 1 cawan = 250ml
0 comments:
Post a Comment