Bahan-bahan ( 18 biji( large cup) )
- 300gm tepong naik sendiri(saya guna blue-key)
- 150gm gula castor(sy kurangkan kpd 140gm coz letak pisang)
- 120gm butter
- 5 sdb madu
- 2 biji telo(gred A)
- 1/2 sdt esen vanilla
- 3/4 cwn susu segar
- 2 biji pisang saiz besar(sy guna pisang montel)
- 100 gm fresh strawberry..
Cara-cara
- panaskan oven pd suhu 180 darjah celcius
- lecek pisang hingga lumat kesemuannya...biarkan dulu..
- kisar strawberry ..jgn terlalu hancur...then masukkan dlm esbok dulu...
- pukul gula,mentega n madu hingga kembang...
- masukkan telo satu-persatu..then sambung pukul lagi....
- masukkan pisang yg dh dilecek..then masukkan susu selang seli ngan tepong....
- bila dh sebati ..masukkan batter ke dlm muffin cup ..then letakkan 1 sdt strawberry yg dikisar td di atas muffin...kemudian buat beberapa pusingan menggunakan lidi...
- bakar pd suhu 180 selama 20-25 min...
0 comments:
Post a Comment