PEKASAM IKAN PUYU /KEPAR

14-07-07_1428

Delila@myresipi.com

Bahan-bahan ( Sekeluarga )

  • 10 ekor ikan puyu/kepar (bersihkan)
  • 1 cawan beras (goreng tanpa minyak hingga kuning dan kisar separa halus)
  • Segenggam garam kasar
  • 4 ulas bawang merah (mayang)
  • 4 ulas bawang putih (mayang)
  • 4 keping asam gelugor
  • 1 labu bawang besar (potong bulat)
  • 10 biji cili api (belah 2)
  • Minyak utk menggoreng

Cara-cara

  • 14-07-07_1357
    Gaulkan ikan dengan garam dan beras.Perap dalam peti sejuk selama seminggu dalam bekas yang tertutup.
  • Selepas seminggu keluarkan ikan pekasam dari peti sejuk.Panaskan api.Goreng ikan pekasan ini dengan bawang-bawang,cili dan asam gelugor hingga garing.Siap utk dihidang dengan nasi panas.

0 comments:

Post a Comment