kari ikan semilang

06010112000015

resepi mcm kari ikan lain juga cuma tambah bunga kantan & daun kesum.

Bahan-bahan ( 5 org makan. )

  • 2 ekor ikan semilang
  • 4 sudu besar rempah kari ikan
  • santan dari 1/2 biji kelapa
  • air asam jawa
  • garam secukup rasa
Bahan tumis:
  • bawang merah
  • bawang putih
  • daun kari
  • 1 sudu teh halba campur
  • bendi
  • tomato
  • cili muda
  • bunga kantan & daun kesum

Cara-cara

  1. 0601011200005
    cuci ikan dgn limau nipis + sedikit garam utk hilang hanyir.
  2. tumis bawang merah,bwg putih,daun kari dan halba campur hingga naik bau.
  3. masukkan rempah yg tlh dicampur dgn sedikit air.kacau selalu agar x hangit.
  4. bila dah naik minyak masukkan air asam jawa dan garam.
  5. kemudian masukkan santan.biarkan mendidih.
  6. setalh itu msukkan ikan,bendi,tomato,cili muda,daun kesum & bunga kantan.
  7. jgn masak terlalu lama sbb isi ikan ini lembut

0 comments:

Post a Comment