MANGO MOCHI

31

Ala2 ondeh2 tapi cara masak tak sama.


Bahan-bahan ( 30 biji )

  • 300g Tepung pulut
  • 60g Tepung beras
  • 1 sudu besar Serbuk Santan
  • 1 1/2 sudu besar Minyak jagung
  • 200ml Air panas + 45g Gula
  • 160ml Susu Cair Ideal
  • 240ml Mango juice
  • Kelapa parut & pewarna kuning
  • 1 -2 biji Mangga manis

Cara-cara

  • Campur kesemua bahan kecuali buah mangga & kelapa parut. Kacau sehingga sebati. Tapis jika bergentel.
  • Tuang adunan ke dlm bekas kukusan yg di minyakkan. Kukus 30 minit.
  • Kacau & sejukkan.
  • Taburkan kelapa parut ke atas piring kecil. Ambil sesudu adunan & isi dgn ketulan mangga. Bulatkan & golekkan dgn kelapa parut.
  • Makan terus atau pun di sejukkan dulu.
  • Nota: Kuih ni sesuai utk yg gemar kurang manis. Pastikan mangga yg di gunakan tu cukup manis jika tidak, boleh lebihkan sukatan gula kat adunan tu.

0 comments:

Post a Comment