ada rasa masam,manis dan masin. sedap hirup kuahnya
Bahan-bahan ( 3-4 orang )
- 3 ekor ikan kembung.
- 1 sudu besar taucu
- 1 biji bawang besar
- 1 biji cili merah
- 2 ulas bawang putih
- sedikit halia.
- 1/2 batang timun
- sedikit kunyit
- sedikit air asam jawa
Cara-cara
- Bersihkan ikan kembung. potong dua dan kunyitkan serta goreng garing.
- potong timun seperti hendak buah acar, iaitu panjang-panjang bahagian tengah dibuang.Belahkan cili tetapi jangan sampai putus. Bawang besar dibelah 4.
- Panaskan 2 sudu minyak. Tumiskan bawang putih dengan halia.
- Masukkan taucu. kacau dan biarkan garing sedikit.Masukkan sedikit serbuk kunyit serta kacau.
- Masukkan air asam jawa. Biarkan mendidih.
- Masukan timun, cili, dan bawang. Rasa masinnya.
- Akhirnya, masukkan ikan goreng dan biarkan mendidih baru padamkan api.
0 comments:
Post a Comment