Bahan-bahan ( Utk sekeluarga )
- satu tin sardin (tin besar)
- * 3-4 ulas bawang merah
- * 3 ulas bawang putih
- * 2 inci halia
- * 1/2 inci kunyit hidup (atau sedikit serbuk kunyit)
- * segenggam cili kering
- * 1 sudu kecil serbuk kari (apa2 pun)
- 3 keping asam keping
- 1 batang bunga kantan (potong2)
- 2-3 batang serai (diketuk)
- segenggam daun kesum (dibuang batangnya)
- air untuk kuah
- gula & garam
Cara-cara
- Kisar semua bahan2 bertanda *. Kemudian tumis dgn sedikit minyak bersama-sama serai hingga naik bau.
- Kisarkan pula ikan sardin dengan kuahnya sekali (jgn terlalu halus). Tambah air jika perlu. Campurkan ke dalam bahan tumisan. Kacau rata.
- Tambahkan air untuk kuah, agak2 kepekatannya. Setelah mendidih, masukkan bunga kantan, asam keping, daun kesum, gula & garam.
- Renihkan dgn api kecil selama 10 minit. Siap utk dihidang..
0 comments:
Post a Comment