Bahan-bahan ( 40 biji )
- 250ml air
- 125g butter
- 150g tepung
- 1/4 st garam
- 1st gula
- 4 biji telur - gred B
- 1/2 st esen vanilla
Cara-cara
- Didihkan air dan butter hingga butter cair. Masukkan gula & garam,kemudian masukkan tepung dan gaul cepat2 hingga adunan tak melekat di periuk/kuali. Alihkan dari api & sejukkan.
- Sementara adunan tepung sejuk, pukul telur hingga bercampur dengan esen vanilla.
- Dengan menggunakan mixer, pukul adunan tepung dengan memasukkan adunan telur sedikit2 hingga habis.
- Minyakkan loyang (nk mudah blh gunakan loyang muffin) kemudian sudukan adunan atau paipkan adunan. Jika guna loyang biasa jarakkan sikit lebih kurang 1"
- Bakar pada suhu 200degree selama 25minit atau hingga kekuningan.
- Bila dah sejuk, potong sedikit masukkan inti kastard dan letakkan sedikit topping coklat. Siap untuk dimakan :)
- ** Lagi sedap kalau masukkan dlm freezer 2jam sblm nk makan, bila kastard & topping coklat tu sebati lagi umpphh rasa cream puff nih :)
0 comments:
Post a Comment