Bahan-bahan ( 2 orang )
- 1 ekor ikan lampam sederhana besar (dibersihkan digaul garam dan kunyit lalu digoreng)
- 2 sudu besar taucu masin - dibasuh2 utk dibuangkan masinnya sedikit
- minyak utk menumis
- gula dan serbuk perasa secukupnya.
- 1 genggam lada api
- 1 inci kunyit hidup
- Bahan ditumbuk kasar
- 3-4 ulas bawang merah
- 1-2 ulas bawang putih
- 1 inci halia
- 1 keping asam gelugor
Cara-cara
- sediakan kuali dan panaskan minyak lalu tumiskan bahan2 ditumbuk kasar dan bahan2 dihiris halus sehingga garing..setelah naik bau masukkan bahan yg ditumbuk halus.
- Masukkan sedikit air kemudian masukkan taucu biarkan sebentar kemudian masukkan sedikit gula dan serbuk perasa secukupnya.. Sambal ini tak memerlukan garam kerana taucu sedia ada masin.. tutup api
- Kemudian ratakan diatas ikan lampam yg telah digoreng tadi.. Dan bolehlah dimakan bersama nasi panas..
0 comments:
Post a Comment