Bahan-bahan ( 15 orang makan )
- 1 kg mee kuning - direbus
- 15 - 20 tangkai cabai kering - digoreng terlebih dahulu
- 5 ketul ubi kentang @ ubi keledik( agak2 sama dengan saiz ubi kentang tu la) rebus dahulu
- asam jawa sebesar ibu jari - goreng dulu juga
- 500g udang kecil- direbus
- 500g udang besar- direbus
- 4 ulas bwg putih - diketuk
- daun sup
- kacang tanah- digoreng tanpa minyak dan ditumbuk halus
- 5 liter air, garam dan gula secukupnya
- 2 biji tomato - potong dadu
- 4 biji telor potong bulat2
- daging direbus dan dipotong nipis2
- cucur udang - potong nipis
- cili - dipotong nipis2
- bawang goreng dan limau nipis
- daun sup dan daun bawang
- taugeh direbus
- tauhu digoreng dan dipotong dadu
Cara-cara
cara buat kuah :-- kisar cili kering, ubi dan udang kecil
- tumis bawang putih hingga naik bau, masukkan bahan yang dikisar. masukkan air. kemudian perahkan air asam jawa dan masukkan kedalam kuah. kemudian masukkan pula udang besar.
- bila dah mendidih masukan masukkan gula , garam, sebuk kacang, daun sup dan tomato. kacang tu ikut la jgn terlalu banyak takut pekat sangat kuahnya
- biarkan ia mendidih sekejap barulah tutup api, bolehlah dihidang bersama2 bahan untuk tabur tadi
- boleh tambah air jika kuah terlalu pekat
0 comments:
Post a Comment