MEE REBUS TO'KUN

Meerebus

sofinar@myresipi.com

Bahan-bahan ( 15 orang makan )

  • 1 kg mee kuning - direbus
* untuk kuah
  • 15 - 20 tangkai cabai kering - digoreng terlebih dahulu
  • 5 ketul ubi kentang @ ubi keledik( agak2 sama dengan saiz ubi kentang tu la) rebus dahulu
  • asam jawa sebesar ibu jari - goreng dulu juga
  • 500g udang kecil- direbus
  • 500g udang besar- direbus
  • 4 ulas bwg putih - diketuk
  • daun sup
  • kacang tanah- digoreng tanpa minyak dan ditumbuk halus
  • 5 liter air, garam dan gula secukupnya
  • 2 biji tomato - potong dadu
*bahan tabur :-
  • 4 biji telor potong bulat2
  • daging direbus dan dipotong nipis2
  • cucur udang - potong nipis
  • cili - dipotong nipis2
  • bawang goreng dan limau nipis
  • daun sup dan daun bawang
  • taugeh direbus
  • tauhu digoreng dan dipotong dadu

Cara-cara

cara buat kuah :-
  • kisar cili kering, ubi dan udang kecil
  • tumis bawang putih hingga naik bau, masukkan bahan yang dikisar. masukkan air. kemudian perahkan air asam jawa dan masukkan kedalam kuah. kemudian masukkan pula udang besar.
  • bila dah mendidih masukan masukkan gula , garam, sebuk kacang, daun sup dan tomato. kacang tu ikut la jgn terlalu banyak takut pekat sangat kuahnya
  • biarkan ia mendidih sekejap barulah tutup api, bolehlah dihidang bersama2 bahan untuk tabur tadi
  • boleh tambah air jika kuah terlalu pekat

0 comments:

Post a Comment