BINGKA ROTI PANDAN

Image_02_

Bahan-bahan ( Saiz kecik jer )

  • 6 keping roti
  • 3 helai daun pandan - dikisar dengan sedikit air dan diambil jusnya
  • 1 biji telur
  • Santan pekat, dr 1/2 biji kelapa
  • 2 sudu besar kaya
  • 5 sudu besar gula pasir -boleh tambah/kurangkan manis
  • 1/4 cawan susu cair
  • 2 atau 3 sudu besar tepung gandum (sesuaikan kepekatan)
  • 1 sudu besar tepung kastat
  • Sedikit perwarna hijau, dan esen vanilla
  • secubit garam

Cara-cara

  • Roti direndam dalam santan, jus pandan dan susu cair .
  • Bila roti hampir kembang, masukkan bahan-bahan lain.
  • Sesuaikan rasa manis dan lemaknya
  • *Pastikan adunan tidak terlalu cair atau pekat...(yang sedang2 saja...ewah,,dandut la plak..)
  • Lenserkan loyang dengan mentega, dan masukkan adunan tadi.
  • Bakar hingga masak.... (suhu 180'c..selama 45 minit) ala..sampai masak ler...nk tau masak ke idak, cucukkan lidi..dan bila ditarik keluar, lidi tu bersih jer..kira masak la...
  • Sejukkan dulu..sebelum dipotong..Siap,,selamat mencube...

0 comments:

Post a Comment