Bahan-bahan ( Saiz kecik jer )
- 6 keping roti
- 3 helai daun pandan - dikisar dengan sedikit air dan diambil jusnya
- 1 biji telur
- Santan pekat, dr 1/2 biji kelapa
- 2 sudu besar kaya
- 5 sudu besar gula pasir -boleh tambah/kurangkan manis
- 1/4 cawan susu cair
- 2 atau 3 sudu besar tepung gandum (sesuaikan kepekatan)
- 1 sudu besar tepung kastat
- Sedikit perwarna hijau, dan esen vanilla
- secubit garam
Cara-cara
- Roti direndam dalam santan, jus pandan dan susu cair .
- Bila roti hampir kembang, masukkan bahan-bahan lain.
- Sesuaikan rasa manis dan lemaknya
- *Pastikan adunan tidak terlalu cair atau pekat...(yang sedang2 saja...ewah,,dandut la plak..)
- Lenserkan loyang dengan mentega, dan masukkan adunan tadi.
- Bakar hingga masak.... (suhu 180'c..selama 45 minit) ala..sampai masak ler...nk tau masak ke idak, cucukkan lidi..dan bila ditarik keluar, lidi tu bersih jer..kira masak la...
- Sejukkan dulu..sebelum dipotong..Siap,,selamat mencube...
0 comments:
Post a Comment