Boleh makan degan corn chips juga. Jika ada sos taco lagi sedap.
Bahan-bahan ( +-12 taco )
Inti Daging:- 500g daging cincang
- 1 tin kacang borlotti (optional), toskan
- 1 biji bawang besar, dicincang
- 2 ulas bawang putih, dicincang
- 1-2 biji tomato, dicincang
- 2 sudu besar tomato puree (ketchup pun ok)
- 1/2 sk paprika
- 1/4 sk serbuk jintan putih (cumin)
- 1/4 sk serbuk kari (optional)
- 1 sb tepung gandum
- 1 sb minyak masak
- 1/2 cawan air (jika guna 2 biji tomato, air boleh kurang sikit)
- Garam secukup rasa
- 12 keping taco shells (1 kotak)
- Daun soup, secukupnya (Lettuce) - saya guna kubis
- Tomato, secukupnya
- Parutan lobak merah, secukupnya (boleh juga guna sayur lain)
- Parutan Keju (cheddar), secukupnya
Cara-cara
- Panaskan minyak dalam kuali. Masukkan bawang besar dan bawang putih, goreng sehingga layu. Masukkan tepung gandum, kacaukan supaya rata dan melekat pada bawang.
- Masukkan daging, kacau selalu supaya tidak berketul-ketul, dan goreng sehingga masak. Masukkan bahan-bahan lain kecuali air, kacau sehingga rata.
- Masukkan air, masak selama 10-15 minit atau sehingga daging jadi agak kering. Boleh dihidangkan.
- Panaskan taco dalam microwave (200watt) selama 40 saat supaya ia jadi lebih ranggup.
- Isikan taco degan inti daging dan sayur-sayuran. Taburkan cheese kat atas. Boleh juga letak bahan2 dalam pinggan dan dihidangkan secara self-service.
0 comments:
Post a Comment