TALAPIA TUMIS CILI PADI

Ikan__custom_

Bahan-bahan ( 2-3 org )

  • 2 ekor ikan talapia
  • 10 btg cili api (nak lebih pun boley)
  • 4 ulas bawang merah
  • 1 ulas bawang putih
  • 1 inci halia
  • Sedikit belacan
  • 1/2 cwn air asam jawa
  • Garam, gula & kunyit

Cara-cara

  • Gaul talapia ngan garam dan kunyit. Goreng shg garing. Ketepikan.
  • Tumbuk bawang merah, bawang putih, cili api dan belacan.
  • Panaskan 2 sb minyak dlm kuali. Tumis bhn tumbuk td.
  • Stlh wangi, masukkan air asam jawa. Masukkan garam dan gula secukup rasa.
  • Bila hampir kering, tutup api. Curah atas talapia td. Sodap makan ngan nasik paneh..

1 comments:

akakerin said...

Assalamualaikum!
Salam perkenalan Zanie!dah 2-3 kali jenguk2 rumah you, ni baru ada masa nak tegur.
dekat mana i nak tengok 'about you'?

Post a Comment