PASTA CARBONARA

Pastacarbonara

Carbonara simple.. boleh tambah cili api utk citarasa melayu

Bahan-bahan ( 2 orang )

  • 2 biji telur separuh masak
  • pasta utk 2 org makan
  • 2 sudu besar mayonis
  • 2 sudu besar butter
  • sedikit garam
  • 1 ulas bawang putih- dicincang
  • 1/2 biji bwg besar(sederhana saiz) - dicincang
  • 2 sudu besar minyak zaitun
  • Parmesan cheese secukupnya
  • Parsley kering secukupnya
  • 4-5 biji cili api (kalau nak ubahsuai dgn citarasa melayu)
  • serbuk lada sulah/lada hitam

Cara-cara

  • Rebus pasta dengan sedikit garam sehingga masak dan toskan.
  • Panaskan minyak zaitun. Tumis bawang putih dan bawang besar sehingga naik bau.
  • Masukkan pasta ke dlm no.2 bersama dengan 5-6 sudu besar air rebusan pasta tadi. Kacau balik sekejap.
  • Kemudian masukkan pula butter dan mayonis ke dlm pasta tadi. Gaul rata. Adjust rasanya. Tambah garam kalau tak masin
  • Utk hidang : Letak pasta ke dalam pinggan, taburkan dengan parmesan cheese, kemudian letaklah telur separuh masak dan taburkan daun pasley dan serbuk lada sulah/lada hitam.
Note :Kalau nak sesuaikan dengan tekak melayu, boleh masukkan potongan cili padi semasa tumis bawang.

0 comments:

Post a Comment