DOH PEDAS:
- 1 Kg tepung gandum
- 200 gm bawang merah*
- 6 ulas bawang putih*
- 1 ketul lengkuas muda(saiz kecil)*
- 3 batang serai *
- 3 sb udang kering (tumbuk jgn halus sgt)
- 6 sudu besar cili kering kisar (nak pedas tambah lagi)
- garam secukup rasa dan sape2 yg mkn pak aji boleh la letak skit..
- 1 cawan air utk blend bahan yg bertanda*
- 1 kilo tepung gandum
- 3/4 cawan majerin
- 1 sk garam
- air
Cara-cara
DOH PEDAS:- blend bahan2 yg bertanda* dgn 1 cawan air.
- lepas blend tuang dlm penapis,air nya jgn dibuang.
- masukkan tepung dlm bekas,kemudian masukkan bawang yg ditapis tadi,udang kering dan garam.
- gaul semua sambil masukkan air dari bawang yg ditapis sedikit2.uli hingga jadi doh.jika air bawang tadi x cukup,boleh guna air biasa.
- doh jgn terlalu lembut,agak2 keras sikit dari doh karipap
- gaul tepung dgn majerin dan garam
- masukkan air dan gaul hingga jadi doh sperti doh pedas tadi.
- bahagikan kedua2 doh kepada 10 bahagian.(10 ketul doh pedas & 10 ketul doh putih)
- ambil 1 ketul doh putih dan canai hingga nipis .ketepikan
- kemudian canai 1 ketul doh pedas hingga nipis juga. semasa mencanai boleh guna mesin @ alat mencanai.
- letak doh putih yg telah dicanai tadi di bhgn bawah dan doh pedas di bhgn atas.gelekkan kedua2 doh supaya melekat.
- selepas itu boleh digulung doh tadi dengan kemas.
- buat proses menggulung ini hingga habis.menghasilkan 10 ketul.
- ambil seketul yg dh digulung ,hiris nipis2 dgn pisau yg tajam.
- Selepas itu bolehlah digoreng hingga kekuningan.SELAMAT MENCUBA...
1 comments:
tak letak dlm peti ais kew . supaya senang dipotong/hiris ,.
Post a Comment