TELUR BELANGKAS (Taik Itik)

Telur_belangkas

Lebihan putih telur..resipi nih saya amik dari buku Air Tangan Tengku Puan Pahang

Bahan-bahan ( 5 orang )

  • 15 biji telur ayam / itik – ambil putih telur sahaja
  • 200g kelapa parut – tanpa kulit ari
  • 10 helai daun pandan – dikisar bersama 1 cawan air
  • 300g gula halus ( jika tak suka manis, kurangkan ke 200g @ mengikut rasa masing-masing)

Cara-cara

  • Ramas kelapa parut dengan putih telur dan daun pandan yang telah dikisar.
  • Perah dan tapis-tapis dgn menggunakan kain (hasil perahan itu. Campur gula dan masak di atas api kecil.
  • Jangan kacau selalu tetapi kikis tepi periuk @ kuali sekali-sekala supaya tidak hangus dan adunan dapat bergentil tetapi kacau sekali-sekala sehingga berminyak.

0 comments:

Post a Comment