Bahan-bahan ( 3-4 orang )
- 2 ekor ikan kembong bersaiz sedang - dipotong 2
- 6 tangkai cili kering
- 2 ulas bawang merah
- Belacan - secukup rasa
- Sebatang serai - dititk
- 3 tangkai daun cendehum / kesum
- 2 keping asam gelugur
- Sedikit serbuk kunyit
- Garam secukup rasa
- Sebiji tomato - dibelah 4
Cara-cara
- Tumbuk cili kering bersama sedikit garam. Setelah lumat, masukkan bawang merah dan belacan. Tumbuk lagi hingga bawang pulak lumat.
- Masukkan bahan2 yang ditumbuk tadi ke dalam periuk.
- Masukkan sekali kesemua bahan2 lain termasuk ikan kembung.
- Last sekali, masukkan air hingga paras ikan. Kalau nak kuah banyak, masukkan air lagi.
- Tenggek atas api hingga mendidih dan masukkan tomato.
- Siap untuk dihidangkan...hmm...terliur pulak. Terasa kemasamannya...
0 comments:
Post a Comment