GULAI MASAM IKAN KEMBUNG

Gulai_masam_ikan_kembung

rossitamz@myresipi.com

Bahan-bahan ( 3-4 orang )

  • 2 ekor ikan kembong bersaiz sedang - dipotong 2
  • 6 tangkai cili kering
  • 2 ulas bawang merah
  • Belacan - secukup rasa
  • Sebatang serai - dititk
  • 3 tangkai daun cendehum / kesum
  • 2 keping asam gelugur
  • Sedikit serbuk kunyit
  • Garam secukup rasa
  • Sebiji tomato - dibelah 4

Cara-cara

  • Tumbuk cili kering bersama sedikit garam. Setelah lumat, masukkan bawang merah dan belacan. Tumbuk lagi hingga bawang pulak lumat.
  • Masukkan bahan2 yang ditumbuk tadi ke dalam periuk.
  • Masukkan sekali kesemua bahan2 lain termasuk ikan kembung.
  • Last sekali, masukkan air hingga paras ikan. Kalau nak kuah banyak, masukkan air lagi.
  • Tenggek atas api hingga mendidih dan masukkan tomato.
  • Siap untuk dihidangkan...hmm...terliur pulak. Terasa kemasamannya...

0 comments:

Post a Comment