Inti nenas

Inti_nenas

Bahan-bahan ( untuk 150-200 biji tart nenas )

  • 2 tin nenas (satu tin lebih kurang 250g)
  • 250gm gula
  • sedikit pewarna kuning (ikut suka warna yang disukai)
  • *** bahan inti di sini tidak gunakan nenas fresh sebab umie rasa guna nenas dalam tin lebih mudah dan cepat... lagipun kita di rantau ni nenas fresh susah nak dapat dahtu mahal pulak...

Cara-cara

  1. Tn-tapis_nenas1
    Keluarkan nenas dari dalam tin dan blend bersama air nya sekali. Kemudian tapiskan nenas yang telah diblend tadi - ketepikan air dan bolehlah dibuat jus nenas ;)
  2. Tn-masukkan_gula2
    masukkan nenas yang telah ditapis ke dalam periuk dan campurkan dengan gula.
  3. Tn-masak_sampai_air_kering3
    Masakan di atas api perlahan dan sering dikacau (takut hangit)
  4. Tn-masukkan_pewarna4
    Stelah inti agak kering, masukkan sedikit pewarna kuning atau apa2 warna yang disukai.
  5. Tn-masak_hingga_kental5
    Kacau inti sehingga warna rata dan terus kacau sehingga adunan likat.
  6. Tn-masak_sampai_likat-kering6
    Jika inti telah agak kental (terasa berat sedikit jika dikacau) bolehlah dimatikan api dan disejukkan sebelum digunakan untuk buat kueh tart nenas.
  7. *** umie pernah buat inti nenas ini dan simpan dalam fridge selama lebih 3 bulan! >>> simpan dalam bekas yang betul2 kedap udara >>> masa musim sejuk umie pernah tak letak dalam fridge dan inti bertahan sampai umie buat lagi (buat untuk raya puasa dan guna lagi masa raya haji hehehehe)

0 comments:

Post a Comment