Bahan-bahan ( 20 biji )
- 500g kacang dhal
- 1 biji bawang besar (ptg dadu)
- 8-10 biji cili api (ptg kcl)
- 10 helai daun kari (ptg kcl)
- 1-2 sudu teh garam (sesuaikan)
- 2-3 sudu tepung gandum (sesuaikan)
- minyak untuk menggoreng
Cara-cara
- Rendam kacang dhal semalaman. Toskan dan blend tanpa air. (tak semua kacang akan hancur.. biarkan begitu)
- Gaulkan kacang mesin bersama bawang, cili api dan daun kari
- Perisakan dengan garam.
- Tambah tepung gandum sedikit-sedikit sambil merasa samada bahan-bahan boleh dikepal dan melekat (agar ia tak hancur bila digoreng nanti)
- Kepal adunan dengan menggunakan tapak tangan (bukan jari) agar ia berbentuk bulat, leper dan padat.
- Goreng dengan minyak yg banyak hingga garing
0 comments:
Post a Comment