Bahan-bahan ( 4-5 org )
- 1/2 kg daging-dipotong nipis
- *3 ulas bwg merah(kisar)
- *2 ulas bwg putih(kisar)
- *1/2 in lengkuas,1/2 halia,sedikit kunyit hidup-dikisar
- 2@3 sd(b) lada mesin
- *1 sdk rempah gulai *1 sdk rempah adabi *1 sdk rempah gulai BUNGA ROS *1/2 sdk rempah masak BUNGA ROS
- 1in gula melaka
- 1 sd(b) kerisik, sedikit air asam jawa @ 1 keping asam gelogor
- garam secukupnya
- santan dr 1/2 bj kelapa
- myk unt menumis
Cara-cara
- tumis lada mesin hingga naik bau
- kemudian masukkan bhn2 bertanda(*) .biarkan seketika sehingga naik bau.
- masukkan kerisik,air asam jawa.masukkan pula daging bersama 1 cwn air.tambahkan garam secukup rasa dan gula melaka.tutup tudung periuk.biarkan daging empuk.
- jika daging tak empuk boleh tambah kan air,biarkan daging betul2 empuk
- bila daging sudah empuk masukkan santan,kacau sentiasa supaya santan tak pecah.
- tunggu hingga mendidih.biarkan seketika,gunakan api kecil(sehingga gulai naik minyak).angkat dan hidang
- **jika suka, boleh tambahkan ubi kentang.
0 comments:
Post a Comment