MERINGUE

Houren-sifon-001

cuma nk berkongsi ilmu..step ni penting nk tentukan kegebuan kek span, poundcake dll...


Bahan-bahan ( ikut resepi yg dibuat )

  • putih telur (PENTING:biarkn telur pd suhu bilik)
  • gula

Cara-cara

  1. mula pukul telur dgn laju sampai berbuih sikit.
  2. Img_0336
    sengetkn sikit mangkuk dan pukul lagi.
  3. Img_0337
    bila dh berbuih mcm step 2, masukkn separuh gula yg digunakn dan pukul laju lagi.
  4. Img_0338
    bila agak kental sikit, masukkn baki gula.
  5. Img_0342
    pukul lagi sampai la adunan tu jadi betul2 kembang.Nak check dh kembang ke belom , bila terbalikkn mangkuk tu adunan tu x tumpah. Kire mcm melekat kat mangkuk tu.
  6. nota: telur tu masa nk asingkn, kalo bole jgn ada tercampur kuning telur.Selamat membuat kek yg lembut!

0 comments:

Post a Comment