cuma nk berkongsi ilmu..step ni penting nk tentukan kegebuan kek span, poundcake dll...
Bahan-bahan ( ikut resepi yg dibuat )
- putih telur (PENTING:biarkn telur pd suhu bilik)
- gula
Cara-cara
- mula pukul telur dgn laju sampai berbuih sikit.
- sengetkn sikit mangkuk dan pukul lagi.
- bila dh berbuih mcm step 2, masukkn separuh gula yg digunakn dan pukul laju lagi.
- bila agak kental sikit, masukkn baki gula.
- pukul lagi sampai la adunan tu jadi betul2 kembang.Nak check dh kembang ke belom , bila terbalikkn mangkuk tu adunan tu x tumpah. Kire mcm melekat kat mangkuk tu.
- nota: telur tu masa nk asingkn, kalo bole jgn ada tercampur kuning telur.Selamat membuat kek yg lembut!
0 comments:
Post a Comment