FANCY BALL

Snow

Mummy7857@myresipi.com

Bahan-bahan ( Dalam 50 biji )

  • 2 cawan tepung biskut/tepung gandum
  • 1 cawan gula halus (boleh kurangkan gula...kalau tak suka manis sangat)
  • 1 tin kecil minyak sapi
  • *1 sudu besar minyak jagung (minyak masak biasa pun boleh)
  • *1 sudu kecil planta
  • *1 sudu kecil shortening
  • Sedikit garam
  • Hazelnut/badam/gajus-dibakar dahulu hingga masak. Kalau badam/gajus..potong kecil sedikit
  • Gula halus -untuk menyaluti biskut
  • Perwarna ikut suka (saya guna purple, oren dan hijau)

Cara-cara

  • Dalam bekas besar, masukkan tepung dan gula halus.
  • Masukkan minyak sapi. Uli dahulu hingga sebati
  • Kemudian, masukkan bahan2 bertanda * sedikit demi sedikit. Sambil itu terus menguli hingga menjadi doh yang lembut.
  • Kalau terlembik, boleh tambah tepung. (pastikan bahan2 * tidak terlalu banyak digunakan, sbb nanti hilang plak bau minyak sapi tu) Masukkan bahan2 * secara sekata.
  • Bahagikan kepada tiga bahagian, kemudian warnakan...INGAT!!, jangan campur air dalam pewarna,hanya titiskan perwarna dan gaul dengan doh tadi.
  • Cubit setiap doh berwarna dan bulatkan, kemudian cantumkan tiga bahagian. Ditengah2 nya, letaklah kacang hazel tadi. (saya punya biskut ni, kacangnya di dalam..sbb tu tak nampak)
  • Bila dh siap, bakar selama 20 minit, 180'c atau hingga masak
  • Sejukkan dulu, kemudian barulah digolek dalam gula halus. Lepas tu boleh lah letak dalam paper cup (jika suka)

0 comments:

Post a Comment