sedap & wangi kek nih....
Bahan-bahan ( loyang 9" )
- 270 gm mentega
- 230 gm gula kastor
- 5 biji telur B
- 60 ml santan segar@kotak
- 1 sudu besar pes pandan (kita guna pandan emulco)
- 1/4 sk pewarna hijau
- 240 gm tepung kek (kita guna tepung gandum ayak 2x)
- 30 gm kelapa kering
- 1/2 sudu teh serbuk penaik
- 40 gm mentega
- 35 gm gula aising
- 55 gm kelapa kering
Cara-cara
- Putar mentega dan gula hingga gebu dan putih selama 10 minit.Masukkan telur sebiji demi sebiji sambil dipukul hingga sebati.
- Masukkan santan,pewarna hijau dan pes pandan sedikit-sedikit hingga sebati dalam adunan. Tepung diayak bersama serbuk penaik dan masukkan sedikit sedikit ke dalam adunan diatas diikuti dengan kelapa kering dan gaul sebati.
- Griskan tin pembakar empat segi atau bulat berukuran 9 inci dan lapik kertas serap minyak. Tuangkan adunan kek kedalamnya.
- pukul mentega dan gula hingga sebati lalu dimasukkan kelapa dan gaul lagi.Taburkan topping diatas adunan mentah tadi.
- Bakar dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 180 darjah celcius selama 45 minit.
*** kita bakar dalam 40minit je, bergantung pada oven masing2
0 comments:
Post a Comment