KEK MENTEGA PANDAN KELAPA

Kek_butter_kelapa

sedap & wangi kek nih....

Bahan-bahan ( loyang 9" )

  • 270 gm mentega
  • 230 gm gula kastor
  • 5 biji telur B
  • 60 ml santan segar@kotak
  • 1 sudu besar pes pandan (kita guna pandan emulco)
  • 1/4 sk pewarna hijau
  • 240 gm tepung kek (kita guna tepung gandum ayak 2x)
  • 30 gm kelapa kering
  • 1/2 sudu teh serbuk penaik
*** Bahagian atas (topping) ***
  • 40 gm mentega
  • 35 gm gula aising
  • 55 gm kelapa kering

Cara-cara

  • Putar mentega dan gula hingga gebu dan putih selama 10 minit.Masukkan telur sebiji demi sebiji sambil dipukul hingga sebati.
  • Masukkan santan,pewarna hijau dan pes pandan sedikit-sedikit hingga sebati dalam adunan. Tepung diayak bersama serbuk penaik dan masukkan sedikit sedikit ke dalam adunan diatas diikuti dengan kelapa kering dan gaul sebati.
  • Griskan tin pembakar empat segi atau bulat berukuran 9 inci dan lapik kertas serap minyak. Tuangkan adunan kek kedalamnya.
Untuk membuat toppingnya
  • pukul mentega dan gula hingga sebati lalu dimasukkan kelapa dan gaul lagi.Taburkan topping diatas adunan mentah tadi.
  • Bakar dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 180 darjah celcius selama 45 minit.
*** kita tak sempat nk buat topping, tapi still sedap
*** kita bakar dalam 40minit je, bergantung pada oven masing2

0 comments:

Post a Comment