skip to main |
skip to sidebar
Bahan-bahan ( loyang 11x11 inc. )
- 150 g pulut hitam }rendam
- 300 g pulut putih }semalaman
- 1 sb garam
- 2 cawan santan cair
Serikaya A:-- 4 biji telur
- 50 g tepung beras
- 2 cawan santan pekat
- 150 g gula halus
- 1 sk pewarna hijau
Serikaya B:-- 4 biji telur
- 3 sb tepung gandum
- 3 cawan santan pekat
- 200 g gula halus
- 1 sk pewarna kuning
- (gunakan 3 biji kelapa utk mendapatkan santan pekat dan cair)
Cara-cara
- Satukan bahan2 pulut dan dikukus hingga masak dan ditekan rata didalam loyang.
- Satukan bahan serikaya A,tapis dan masak hingga pekat sedikit dan tuang ke atas pulut tadi dan kukus 15 min atau hingga masak.
- Sementara itu adun serikaya B seperti serikaya A tadi dan tuang ke atas serikaya A yg sedang dikukus dan kukus lagi hingga 20 min.
- Ketika mengukus kedua2 lapis serikaya,api hendaklah sederhana besar supaya permukaan kuih menjadi rata dan tidak menggelembung.
- Dari mula mengukus kuih,penutup kukusan hendaklah di balut dgn kain supaya air wap tidak menitik di permukaan kuih.
- Sejukkan kuih sebelum memotongnya.
0 comments:
Post a Comment