TALAM PULUT HITAM

Bahan-bahan ( loyang 11x11 inc. )

  • 150 g pulut hitam }rendam
  • 300 g pulut putih }semalaman
  • 1 sb garam
  • 2 cawan santan cair
Serikaya A:-
  • 4 biji telur
  • 50 g tepung beras
  • 2 cawan santan pekat
  • 150 g gula halus
  • 1 sk pewarna hijau
Serikaya B:-
  • 4 biji telur
  • 3 sb tepung gandum
  • 3 cawan santan pekat
  • 200 g gula halus
  • 1 sk pewarna kuning
  • (gunakan 3 biji kelapa utk mendapatkan santan pekat dan cair)

Cara-cara

  1. Satukan bahan2 pulut dan dikukus hingga masak dan ditekan rata didalam loyang.
  2. Satukan bahan serikaya A,tapis dan masak hingga pekat sedikit dan tuang ke atas pulut tadi dan kukus 15 min atau hingga masak.
  3. Sementara itu adun serikaya B seperti serikaya A tadi dan tuang ke atas serikaya A yg sedang dikukus dan kukus lagi hingga 20 min.
  4. Ketika mengukus kedua2 lapis serikaya,api hendaklah sederhana besar supaya permukaan kuih menjadi rata dan tidak menggelembung.
  5. Dari mula mengukus kuih,penutup kukusan hendaklah di balut dgn kain supaya air wap tidak menitik di permukaan kuih.
  6. Sejukkan kuih sebelum memotongnya.

0 comments:

Post a Comment