ASAM PEDAS TEMPOYAK IKAN TALAPIA

Meow

Bahan-bahan ( 3-4 orang )

  • 1 ekor ikan talapia sederhana besar dikerat2..
  • 1 inci kunyit hidup~~
  • 1 ulas bawang putih~~
  • 2 senduk sedang tempoyak~~
  • segenggam cilipadi(bergantung atas kepedasan masing2)~~
  • 1 batang timun cina dibuang kulit dan dibuang biji dan dibelah2
  • segenggam daun kesum
  • 1 litter air.. bergantung kalu nak kuah pekat kurang atau lebihkan air
  • garam, gula & serbuk perasa secukupnya

Cara-cara

  • Semua bahan2 yang bertanda ~~ dikisar sampai halus dengan sedikit air.
  • Masukkan bahan2 yg telah dikisar kedalam periuk bersama air dan jerang diatas api sederhana. Tunggu dalam 2 minit kemudian masukkan daun kesum.
  • bila baru2 nak mendidih masukkan ikan dan timun yg telah dibelah2 tadi. Tunggu sehingga ikan hampir masak dan masukkan garam, gula dan perasa. Biarkan sampai masak dan tutup api.
  • Sedia untuk dimakan bersama nasi panas.. nyam nyam.. SELAMAT MENCUBA

0 comments:

Post a Comment