Bahan-bahan ( 3-4 orang )
- 1 ekor ikan talapia sederhana besar dikerat2..
- 1 inci kunyit hidup~~
- 1 ulas bawang putih~~
- 2 senduk sedang tempoyak~~
- segenggam cilipadi(bergantung atas kepedasan masing2)~~
- 1 batang timun cina dibuang kulit dan dibuang biji dan dibelah2
- segenggam daun kesum
- 1 litter air.. bergantung kalu nak kuah pekat kurang atau lebihkan air
- garam, gula & serbuk perasa secukupnya
Cara-cara
- Semua bahan2 yang bertanda ~~ dikisar sampai halus dengan sedikit air.
- Masukkan bahan2 yg telah dikisar kedalam periuk bersama air dan jerang diatas api sederhana. Tunggu dalam 2 minit kemudian masukkan daun kesum.
- bila baru2 nak mendidih masukkan ikan dan timun yg telah dibelah2 tadi. Tunggu sehingga ikan hampir masak dan masukkan garam, gula dan perasa. Biarkan sampai masak dan tutup api.
- Sedia untuk dimakan bersama nasi panas.. nyam nyam.. SELAMAT MENCUBA
0 comments:
Post a Comment