Bahan-bahan ( kalau buat kecil2 dapat 400 biji )
- 1 kilo tepung beras (cap gajah)
- 800 gm gula merah
- 50 gm @ segenggam tepung gandum
Cara-cara
- cara masak air gula: masukkan gula merah dalam periuk dan letakkan air sama paras dgn gula tadi.masak hingga mendidih dan agak pekat sedikit.
- angkat dan tapis air gula tadi.
- campurkan tepung beras dan tepung gandum dlm satu bekas.curahkan air gula yg masih panas sambil di kacau dgn sudip.Jgn curah sekali gus,curah sedikit2 sambil dikacau hingga rata.
- adunan tadi perlu diperap semalaman .
- 4 @ 5 jam check adunan..adunan akan keras sedikit,cuma tambahkan 1/2 @ 1 cwn air panas dan uli hingga lembut. perap semula.
- cara menggoreng:ambil adunan sebesar guli dan letakkan atas sekeping plastik,leperkan sedikit.guna lidi atau chopstik utk bulatkan di bhgn tengahnya.
- angkat dan goreng dgn api perlahan.
- semasa menggoreng kuih ini akan kembang sedikit dan timbul di permukaaan minyak.setelah masak angkat dan toskan minyak.
- sesuai di hidang utk seisi keluarga dan pada hari raya...SELAMT MENCUBA...
0 comments:
Post a Comment