Bahan IntiBahan Sos
- sedikit minyak masak
- 4-5 ulas bwg putih - tumbuk
- udang basah
- sengkuang - potong halus
- 1 sudu kicap cair
- 1 sudu kicap pekat
- gula,garam
- 1 keping tauhu, potong dan digoreng
- daun salad, dibuang batang tengah
- cli merah n hijau - tak suka pun xpe
- 1 btg timun - potong halus cm nk wat ulam laksa tuh
- taugeh
- isi ketam - jika suka
- daun ketumbar anggaran 2 tangkai
Cara ;
- sedikit tepung jagung - sesudu
- gula melaka atau manisan, gula merah pun xpe
- air, sedikit garam,
- cili boh, kalo rajin cili kering... blander ar.
- serbuk kacang hijau.
Cara nak masukkan inti :
- Panaskan minyak, tumis bwg putih. masukkan udang, kacau kejap, masukkan sengkuang, bila da masak, masukkan tauhu.angkat.
Sosnya :
- Letak sekeping kulit popia di atas pinggan besar. letak daun salad atas kulit popia tuh,cili merah n hijau dan inti sengkuang, timun, taugeh, isi ketam,daun ketumbar, Gulung kemas. kalo tak melekat gunakan putih telur sebagai gam.
- masukkan semuanya ke dlm periuk kecuali tepung jagung tepung kacang hijau. masak atas api perlahan. agak dah masak, tutup api masukkan tpg kacang hijau dan tpg jagung. - pastikan sos ni agak manis bukan masin.
NASI DAGING UTARA
-
Assalamualaikum.. Hari ni kita baru sempat nak updet menu istimewa sempena
besday Anakanda Sri & Adam yg dimasak baru-baru ni. Pestaim kita masak Nasi
...
5 weeks ago
0 comments:
Post a Comment