MASAK LEMAK CILI API UDANG DGN REBUNG

Imported_photos_00225

Masakan Negeri Sembilan

Bahan-bahan ( 4 org )

  • 500gm udang sederhana besar
  • 500gm Rebung (kalau suka byk tambah, kalau tak suka kurangkan)
  • 20 ulas Cili api (ditumbuk lumat
  • Perahan Santan dr satu biji kelapa
  • 1/2 inci kunyit hidup ditumbuk lumat bersama cili api
  • Garam secukup rasa

Cara-cara

  • Cuci udang mengikut kesukaan. Kalau nak manis, tinggalkan sedikit misai2 ke, kulit ke.....kemudian toskan.
  • Cucikan rebung, toskan. kemudian letakkan di dalam periuk.
  • Letakkan cili api yg telah ditumbuk lumat bersama kunyit tadi serta santan. Gaul rata semua bahan bahan tadi.
  • Masakkan bahan bahan tadi dengan api yang sederhana supaya tidak pecah minyak, kacau selalu.
  • Bila sudah mendidih, masukkan udang. Masak hingga udang tadi masak. Tetapi jgn terlalu lama.
  • Rasakan garam. Hidangkan ketika panas2.....berasap bila makan weh

0 comments:

Post a Comment