Masakan Negeri Sembilan
Bahan-bahan ( 4 org )
- 500gm udang sederhana besar
- 500gm Rebung (kalau suka byk tambah, kalau tak suka kurangkan)
- 20 ulas Cili api (ditumbuk lumat
- Perahan Santan dr satu biji kelapa
- 1/2 inci kunyit hidup ditumbuk lumat bersama cili api
- Garam secukup rasa
Cara-cara
- Cuci udang mengikut kesukaan. Kalau nak manis, tinggalkan sedikit misai2 ke, kulit ke.....kemudian toskan.
- Cucikan rebung, toskan. kemudian letakkan di dalam periuk.
- Letakkan cili api yg telah ditumbuk lumat bersama kunyit tadi serta santan. Gaul rata semua bahan bahan tadi.
- Masakkan bahan bahan tadi dengan api yang sederhana supaya tidak pecah minyak, kacau selalu.
- Bila sudah mendidih, masukkan udang. Masak hingga udang tadi masak. Tetapi jgn terlalu lama.
- Rasakan garam. Hidangkan ketika panas2.....berasap bila makan weh
0 comments:
Post a Comment