Bahan-bahan ( 1 tin sardin=10-12 kpg )
- 1 tin sardin/tuna-toskan sedikit sos nya.
- 2 biji bawang besar - dihiris halus
- 1-2 tangkai cili merah - buang bijinya dan hiris halus
- sedikit serbuk lada hitam
- sedikit garam
- sedikit perahan jus limau kasturi
- sedikit tepung gandum + sedikit air untuk di jadikan pelekat.
- beberapa keping roti putih
- 2-3 biji telur - dikocok dgn sedikit garam
Cara-cara
- Campurkan 6 bahan pertama di atas ke dalam sebuah mangkuk . Gaul hingga sebati. Tuangkan inti kedalm kuali dan masak hingga kering.
- Ambil sekeping roti dan isi inti di tengahnya kemudian sapukan pelekat dikeliling roti dan lipat 2. Picit keliling roti kemas2 supaya benar2 melekat dan inti tidak akan terkeluar apabila di goreng.
- Buat sehingga inti dan roti habis.
- Celupkan roti kedalam telur dan goreng dlm minyak yg sedikit .
- Hidangkan roti telur sadin/tuna dgn cili sos jika suka. Enak di makan panas2
0 comments:
Post a Comment