Bahan-bahan ( 4-5 orang makan )
- 3-4 paket laksa beras cap Zong Shan
- 1 kg ikan kembung
- 3-4 ulas asam keping
- 1/2 labu bawang besar
- 7-10 ulas bawang merah
- 5-6 ulas bawang putih
- 3-4 cm halia
- 10-12 sudu makan cili giling
- 7-10 biji cili padi
- 1/2 cawan air asam jawa
- 3 cm belacan
- segenggam daun kesum
- 1 batang bunga kantan
- garam secukup rasa
- 4-5 biji telur rebus - dibelah dua
- 1 biji cili merah - dihiris
- 1 biji cili hijau - dihiris
- 1/2 labu bawang besar - dihiris
- 5-6 biji cili padi - dihiris
- 1/2 biji nanas - dihiris
- 1 batang timun - dihiris memanjang
- 5-6 biji limau kasturi - dibelah dua
- 4-5 helai daun salad - dihiris
- sedikit daun pudina
- *Bahan opsyenal*
- petis udang
Cara-cara
*Laksa*- Laksa direndam dalam air sekurang-kurangnya setengah jam...Kemudian direbus sampai 'al-dente'...Laksa ditoskan dan diketepikan...
- Ikan direbus bersama asam keping dan sedikit garam...Kemudian, asingkan ikan rebus dan ketepikan air rebusan bersama asam keping tadi...
- Ikan rebus diperisikan lalu dikisar...Kemudian, campurkan isi ikan dikisar ke dalam air rebusan ikan tadi...Tulang ikan turut dikisar...Tulang ikan kisar ditapis ke dalam ramuan tadi juga...
- Kisarkan bawang merah, bawang putih, bawang besar, cili padi dan halia...Bahan-bahan dikisar ini dicampurkan kepada ramuan ikan rebus tadi...Kemudian, panaskan periuk...
- Masukkan cili giling dan belacan...Lalu masukkan air asam jawa...
- Masukkan daun kesum dan bunga kantan...
- Kacau perlahan-lahan...Masak hingga mendidih...Kecap rasa masin, masam, dan pedasnya...Bubuhkan garam secukup rasa...Sedia untuk diangkat dan dihidangkan bersama laksa dan ulam-ulamannya
0 comments:
Post a Comment