Bahan-bahan ( 5-6 org )
- 1 ekor ikan tongkol yang besar - dipotong keping-keping besar.
- Segenggam cili kering (ikut suka pedas)
- 3 ulas bawang putih
- 5-8 ulas bawang merah
- sedikit sos tomato
- sedikit belacan (kalau ada)
- air asam jawa
- garam,gula sesedap rasa
Cara-cara
- Kepingan ikan tongkol yang telah dibersihkan dimasukkan ke dalam periuk. Masukkan air hingga tenggelam. Tambah sedikit garam dan 2-3 keping asam keping/gelugor. Rebus sampai mendidih. Angkat dan ditoskan. (jgn lama takut lembik)
- Goreng ikan tersebut dlm minyak. (supaya ikan pejal dan tidak hancur)
- Bawang putih, bawang merah, cili kering ditumbuk atau dikisar.
- Dlm kuali yg lain-panaskan minyak. Goreng bahan-bahan kisar tadi hingga garing.
- Masukkan belacan,air asam jawa,sos tomato, garam, gula.
- Masukkan ikan dan bawang besar yang dimayang.Masak sehingga bawang besar layu. Bolehlah dimakan bersama nasi lemak.
0 comments:
Post a Comment