LAUK NASI LEMAK TERENGGANU

Nasilemakikan

sitiazma@myresipi.com

Bahan-bahan ( 5-6 org )

  • 1 ekor ikan tongkol yang besar - dipotong keping-keping besar.
  • Segenggam cili kering (ikut suka pedas)
  • 3 ulas bawang putih
  • 5-8 ulas bawang merah
  • sedikit sos tomato
  • sedikit belacan (kalau ada)
  • air asam jawa
  • garam,gula sesedap rasa

Cara-cara

  • Kepingan ikan tongkol yang telah dibersihkan dimasukkan ke dalam periuk. Masukkan air hingga tenggelam. Tambah sedikit garam dan 2-3 keping asam keping/gelugor. Rebus sampai mendidih. Angkat dan ditoskan. (jgn lama takut lembik)
  • Goreng ikan tersebut dlm minyak. (supaya ikan pejal dan tidak hancur)
  • Bawang putih, bawang merah, cili kering ditumbuk atau dikisar.
  • Dlm kuali yg lain-panaskan minyak. Goreng bahan-bahan kisar tadi hingga garing.
  • Masukkan belacan,air asam jawa,sos tomato, garam, gula.
  • Masukkan ikan dan bawang besar yang dimayang.Masak sehingga bawang besar layu. Bolehlah dimakan bersama nasi lemak.

0 comments:

Post a Comment