BINGKA SUJI {semolina}

Img_1276

liana_pg@myresipi.com

Bahan-bahan ( 1 loyang )

  • 3 biji telor
  • 150-170 gm gula pasir
  • 180gm suji
  • 700ml santan
  • 100ml jus pandan{6 helai daun pandan dikisar bersama 100ml air kemudian ditapis}
  • 1/2 sdt garam
  • 100gm butter {dicairkan}
  • 50gm tepong gandum
  • sedikit pewarna kuning

Cara-cara

  1. sediakan loyang yg dah digris dgn minyak atau butter
  2. pukul gula dan telor hingga sebati ..
  3. Img_1272
    sediakan periuk non-stick..pastu masukan adunan telor td,suji,santan,jus pandan,garam,tepong gandum,..masak dgn api perlahan hingga pekat..
  4. bila dah pekat tutup api dan masukkan butter yg telah dicairkan tadi kacau smpai sebati...
  5. tuang adunan suji kedlm loyang dan bakar pada suhu 190 selama 1 jam..
  6. Img_1274
    bila dah siap tunggu sehingga sejuk baru dipotong..

0 comments:

Post a Comment