Bahan-bahan ( 2 tupperware )
- 400gms pulut putih
- 100 gms pulut hitam
- 1/2 biji ragi saiz kecil (saiz duit 20sen)
Cara-cara
- pulut dibasuh & ditoskan...panaskan kukusan...nisbah air mesti sama dgn nisbah pulut...kalau 1 cwn pulut = 1 cwn air...tanak dulu beras pulut lebih kurang 15min...pastu keluarkan pulut..gembur2kan...tanak kembali sampai masak
- kemudian kukus pulak pula hitam sama spt di atas cuma masa mengukus perlu ditambah sbb pulut hitam yg x direndam terlebih dahulu akan ambil masa nk masak...
- dah siap, ratakan pulut atas dulang...biarkan betul2 sejuk br tabur ragi (if not takut tapai jd kemerah2an..)
- ambik ragi & penapis air...parut ragi dlm penapis & ayak rata atas pulut...
- terbalikkan pulut...ayak lagi ragi smapai rata sepenuhnyerr...
- bubuh dlm bekas tupperware/daun pisang berselang seli antara pulut putih & hitam...kemudian balut dgn kain....peram di tempat gelap selama 2 mlm ( i terpaksa peram 3 mlm sbb sini sejuk)...
0 comments:
Post a Comment