MI / SOTO PEKALONGAN

Soto_enak

kak fida@myresipi.com

Bahan-bahan ( 10 orang )

  • 1/2 kilo daging -dipotong kecil2
  • halia sebesar ibu jari - diketuk
  • lengkuas sebesar ibu jari - diketuk
  • 6 sb taucu - ditapis dan disiram sedikit
  • 1 cawan kicap manis
bahan2 berikut hendaklah dikisar bersama:-
  • 5 batang lada merah
  • 15 biji bawang kecil
  • 6 ulas bawang putih
bahan2 utk taburan:-
  • 1 ikat su'un - dicelur hingga lembut dan dipotong 1 inc.
  • bawang goreng
  • daun sup dan daun bawang - dihiris
  • sambal kicap cili padi
  • mi hoon - dicelur hingga lembut atau -
  • nasi himpit - dipotong kecil
  • tauge - dicelur

Cara-cara

  • daging direbus dalam 2 ltr air bersama dgn halia dan lengkuas hingga empuk lalu masukkan taucu dan kicap. Tambah air lagi jika perlu kerana ketika merebus air akan menjadi kurang.
  • bahan2 kisar, ditumis dgn sedikit minyak hingga garing dan tuangkan ke dlm rebusan daging tadi dan rebus terus hingga mendidih .
  • bubuh garam , gula dan penyedap rasa secukupnya.(hati2 ketika menambah garam dan gula kerana taucu dan kicap manis juga menerbitkan rasa dlm masakkan.)
Cara menghidang:-
  • Isikan mi hoon atau nasi himpit ke dlm mangkuk dan bubuh tauge.Siram kuah bersama daging dan tabur diatasnya dgn bahan2 taburan yg lain.
  • sajikan ketika panas2.

0 comments:

Post a Comment