Bahan-bahan ( 10 orang )
- 1/2 kilo daging -dipotong kecil2
- halia sebesar ibu jari - diketuk
- lengkuas sebesar ibu jari - diketuk
- 6 sb taucu - ditapis dan disiram sedikit
- 1 cawan kicap manis
- 5 batang lada merah
- 15 biji bawang kecil
- 6 ulas bawang putih
- 1 ikat su'un - dicelur hingga lembut dan dipotong 1 inc.
- bawang goreng
- daun sup dan daun bawang - dihiris
- sambal kicap cili padi
- mi hoon - dicelur hingga lembut atau -
- nasi himpit - dipotong kecil
- tauge - dicelur
Cara-cara
- daging direbus dalam 2 ltr air bersama dgn halia dan lengkuas hingga empuk lalu masukkan taucu dan kicap. Tambah air lagi jika perlu kerana ketika merebus air akan menjadi kurang.
- bahan2 kisar, ditumis dgn sedikit minyak hingga garing dan tuangkan ke dlm rebusan daging tadi dan rebus terus hingga mendidih .
- bubuh garam , gula dan penyedap rasa secukupnya.(hati2 ketika menambah garam dan gula kerana taucu dan kicap manis juga menerbitkan rasa dlm masakkan.)
- Isikan mi hoon atau nasi himpit ke dlm mangkuk dan bubuh tauge.Siram kuah bersama daging dan tabur diatasnya dgn bahan2 taburan yg lain.
- sajikan ketika panas2.
0 comments:
Post a Comment