CREAM CARAMEL

100_3607__small___wince_

Bahan-bahan ( 4 hingga 5 orang )

  • 4 sdbsr gula pasir ( cairkan atas api)
  • 4 biji telur
  • setengah tin susu manis/pekat
  • 1 tin susu cair (carnation/ideal)
  • 1 sdth essen vanilla
  • Luyang berukuran 19 cm

Cara-cara

  1. 100_3608__small___wince_
    Letakkan luyang (yg berukuran19cm) di atas api yang perlahan dan cairkan gula pasir.. tak perlu tambah air...kacau tanpa henti dan tunggu sehingga gula berwarna perang dan sejukkan.
  2. Satukan telur, susu pekat, susu cair dan vanilla didalam mangkuk dan pukul hingga sebati....
  3. 100_3606__small___wince_
    Tuang ke dalam luyang ( caramel gula ) yang sudah sejuk dan kukus selama 30 minit...Sejukkan didalam peti sejuk...dan siap untuk dhidang.

0 comments:

Post a Comment