Bahan-bahan ( loyang 11x11 inc. )
bahan A -dimasak hingga mendidih-- 880 g santan pekat ( drpd 2 biji kelapa utk santan pekat dan cair)
- 425 g gula pasir
- 1 sk garam
- 2 helai daun pandan- disimpul
- 625 g santan cair
- 400 g tepung beras
- 170 g tepung ubi/tapioca FLOUR
- C - 1 tin jagung cream
- sedikit pewarna hijau dan kuning
Cara-cara
- tuang bahan A yg masih panas sambil ditapis ke dlm bahan B
- masukkan jagung cream ke dlm adunan tadi dan digaul rata.
- bahagikan adunan kpd 2 bahagian dan diwarna kan hijau dan kuning.
- panaskan loyang yg disapu minyak di dlm kukusan
- kukus adunan selapis2 berselang-seli warna.Tiap satu lapis dikukus selama 5 min. dan lapis yg akhir dilapis selama 15-20 min.
- biarkan kuih lapis benar2 sejuk baru boleh dipotong dan dihidangkan.
0 comments:
Post a Comment