LAPIS SERI WANGI ( LAPIS JAGUNG )

Kuih_lapis

kak fida@myresipi.com

Bahan-bahan ( loyang 11x11 inc. )

bahan A -dimasak hingga mendidih-
  • 880 g santan pekat ( drpd 2 biji kelapa utk santan pekat dan cair)
  • 425 g gula pasir
  • 1 sk garam
  • 2 helai daun pandan- disimpul
bahan B - disatukan dlm sebuah mangkuk
  • 625 g santan cair
  • 400 g tepung beras
  • 170 g tepung ubi/tapioca FLOUR
  • C - 1 tin jagung cream
  • sedikit pewarna hijau dan kuning

Cara-cara

  • tuang bahan A yg masih panas sambil ditapis ke dlm bahan B
  • masukkan jagung cream ke dlm adunan tadi dan digaul rata.
  • bahagikan adunan kpd 2 bahagian dan diwarna kan hijau dan kuning.
  • panaskan loyang yg disapu minyak di dlm kukusan
  • kukus adunan selapis2 berselang-seli warna.Tiap satu lapis dikukus selama 5 min. dan lapis yg akhir dilapis selama 15-20 min.
  • biarkan kuih lapis benar2 sejuk baru boleh dipotong dan dihidangkan.

0 comments:

Post a Comment