MEE KARI

Sumber : Zaliana

Bahan-bahan

  • 2 bungkus mee kuning
  • 4 ulas bawang putih
  • 7 ulas bawang merah
  • 1 inci halia
  • kulit kayu manis, bunga lawang, buah pelaga, cengkih
  • 3 sudu besar cili kisar
  • 4 sudu besar rempah kari ayam
  • 1/ 2 kilogram udang
  • RM 2 udang kering-basuh bersih dan tumbuk
  • Santan pekat-dari 1 1/2 kelapa
  • Fish cake dan fish ball
  • 1 kiub ayam
  • 1 sudu besar potato starch-campurkan dengan air sebagai pemekat #
  • Garam secukup rasa
  • 1 keping dada ayam -rebus dan siat-siat isinya

Bahan hiasan

  • Daun sup
  • Bawang goreng-ni sepatutnya ada tapi tak de :)
  • Cili merah
  • Sawi dan Taugeh - dicelur
  • Limau kasturi
  • 2 keping tauhu-goreng seketika dan hiris

Cara-cara

  • Tumis bahan rempah dan halia hingga naik bau.Kemudian masukkan bawang putih dan bawang merah.
  • Masukkan rempah kari dan cili kisar, biar hingga garing.
  • Kemudian masukkan pula udang kering,kacau.
  • Masukkan santan yang cair dahulu, biarkan hingga menggelegak.
  • Masukkan fish cake dan fish ball.
  • Masukkan udang.Perasakan dengan garam dan kiub ayam.
  • Setelah mendidih,masukkan santan pekat. Biarkan seketika , masukkan bancuhan potato starch. Setelah masak, bolehlah dihidangkan.
# potato starch boleh digantikan dengan tepung jagung.

0 comments:

Post a Comment