Bahan-bahan ( separuh family :D )
- daging batang pinang - dipotong kiub2 besar...lumurkan garam + kunyit + serbuk ketumbar = perap at least 30min
- Bhn utk colek:
- cili padi secukupnyer - dikisar (i bubuh 5-6 biji)
- 1-2 biji cili masak - dikisar
- 1 inchi belacan (dibakar) - dikisar
- sos cili & tomato secukup rasa (utk pekatkan colek)
- 1 biji tomato - dicincang
- 1 labu bwg besar dicincang
- daun coriander/ketumbar - dicincang
- lemon juice secukup rasa (buleh jgak nak gantikan ngan air asam jawa pekat)
- 2 sudu besar nampla/minyak ikan
- garam & gula secukup rasa
- extra air masak (tuk kuah colek)
Cara-cara
- daging yg telah diperap di panggang atas grill hingga masak ( i prefer medium)
- sementara tuh, satukan bhn2 kisar dgn bhn2 lain dlm mangkuk...gaul sebati...adjust rasa & kepekatan colek...kalau cair sgt tambah lg sos cili & tomato..
- hidang daging panggan dihiris nipis bersama colek...
0 comments:
Post a Comment