NASI AYAM CENDAWAN (claypot)

01062008278

nat_rashid@myresipi.com

Bahan-bahan ( 3-4 orang makan )

  • 1 cawan beras
  • 1 1/2 air rebusan ayam
  • 500gm ayam (Ipotong kecik jer)
  • 1 sudu besar lada hitam (tumbuk)
  • 1 sudu besar kicap pekat
  • 5 atau lebih kuntum cendawan hitam (refer glossary)- (rendam hingga kembang dgn air panas)
  • 2 sudu besar sos tiram
  • 1 sudu besar kicap pekat manis
  • Minyak untuk menumis & 1 sudu besar tepung jagung (bancuh dgn sedikit air )
  • 2cm halia & 2 ulas garlic (tumbuk)
  • Sedikit hirisan daun sup & daun bawang, bawang goreng dan sedikit minyak bijan

Cara-cara

  • Perap ayam dengan bawang putih, halia, kicap pekat & manis, sos tiram, lada hitam dan cendawan.
  • Panaskan minyak dan tumis ayam yg diperap hingga masak dan tuang air bancuhan tepung jagung.
  • Setelah pekat, perisakan dengan garam, ketepikan.
  • Panaskan claypot (refer glossary), masukkan beras dan air rebusan ayam, biarkan nasi masak. Pastu perlahan kan api dan tuangkan ayam tadi kat atas nasi dan taburkan smua daun, bawang goreng dan percikkan minyak bijan..

0 comments:

Post a Comment