AYAM PERCIK

Bahan-bahan (1 family):
  • 1 ekor ayam - dipotong ikut suka hati
  • 1 ltr santan - dari 2 biji kelapa
  • 2-3 camb pes cili
  • 1cm belacan
  • 1 camt halba
  • 2 keping asam keping
  • 1 camt gula
  • garam secukupnya
Bahan kisar:
  • 8 biji bawang merah
  • 2cm halia
  • 3cm kunyit
  • 2cm lengkuas
  • 2 batang serai
cara:
  • jerang semua bahan atas api sederhana sambil dikacau hingga mendidih
  • bila kuah setengah pekat, keluarkan asam keping
  • masukkan ayam dan balik2kan hingga 3/4 masak
  • biar kuah atas api perlahan
  • panggang ayam dan percikkan kuah diatasnya
  • bila ayam masak, sajikan dengan kuahnya tadi

0 comments:

Post a Comment