Bahan-bahan ( 6 orang )
Bahan untuk kuah :- 4 sudu besar serbuk kari daging – dibancuh dengan sedikit air / santan
- 1.5 liter air + 1 kotak santan (200ml) - guna santan fresh pun boleh
- 1 tin sardin kecil – dikisar sedikit, jangan sampai terlalu hancur (**) - dikisar berasingan dari bahan (*)
- 500gm ayam – dipotong kecil-kecil (boleh dikurangkan jika terlalu banyak)
- 4 tangkai daun kari
- Bunga cengkih & kayu manis secukupnya
- 1 labu bawang besar – dikisar (*)
- 6 ulas bawang merah – dikisar (*)
- 6 ulas bawang putih – dikisar (*)
- 200gm isi kerang – lebih banyak lebih sedap pada yang suka kerang
- Fish ball & fish cake secukupnya – dihiris mengikut citarasa
- 4 keping asam keping / asam gelugur
- Garam & perasa secukupnya
- 1 kg mee kuning – dicelur sedikit dengan air panas dan toskan
- Taugeh – dicelur
- Kacang panjang – dipotong anggaran 1” dan dicelur
- Tauhu – digoreng dan dihiris mengikut citarasa
- Telur rebus – boleh guna telur ayam @ telur puyuh
- Fish cake secukupnya – goreng dan hiris mengikut citarasa
- Cili merah – dihiris halus
- Daun bawang & daun sup – dihiris halus
- Limau kasturi secukupnya - dibelah dua
Cara-cara
Untuk kuah :- Tumis daun kari, bunga cengkih dan kulit kayu manis. Masukkan bahan yang bertanda (*) dan tumis hingga naik bau.
- Masukkan serbuk kari dan tumis lagi hingga pecah minyak.
- Masukkan sedikit santan dan juga ikan sardin yang telah dikisar tadi. Biarkan hingga mendidih.
- Masukkan ayam, tambah sikit santan jika perlu, dan masak lagi hingga ayam empuk.
- Masukkan pula asam keping baki santan tadi dan masak hingga mendidih.
- Akhir sekali masukkan kerang, fish ball, fish cake dan juga garam dan perasa.
- Biarkan hingga mendidih. Siap kuahnya...
- Masukkan mee kuning ke dalam mangkuk, letakkan taugeh, kacang panjang, tauhu, fish cake dan telur rebus di atasnya. Tabur cili merah, daun sup/bawang, perah limau kasturi dan tuang kuah. Siap untuk dimakan!
0 comments:
Post a Comment