Bahan-bahan ( 30 keping )
Bahan-bahan untuk Crumb- 3 cawan tepung gandum
- 1 cawan gula
- 1 sudu kecil tepung penaik (baking powder)
- Secubit serbuk kayu manis (cinnamon)
- Secubit garam
- 1 biji telur (dipukul, tak payah kembang)
- 1 cawan mentega
- 3 cawan blueberry atau buah-buahan lain (I buat peach dan blueberry)
- 2 sudu besar gula
- 1 sudu kecil tepung jagung (corn starch)
Cara-cara
- Panaskan oven, 190C.
- Masukkan tepung, gula, garam dan sebuk kayu manis ke dalam mangkuk besar. Gaul sampai rata.
- Masukkan telur dan mentega, gaulkan dgn tepung sehingga jadi crumb (ketulan kecil). Saya guna jari.
- Gris loyang saiz 9x13". Masukkan separuh crumb tadi dan tekan-tekan supaya jadi padat.
- Dalam manguk lain, gaulkan blueberry dgn gula dan tepung jagung. Masukkan buah ke dalam loyang.
- Taburkan crumb di atas dan bakar selama 40-45 minit.
- Biar sejuk sebelum potong. Boleh dapat lebih jika potong kecil-kecil
0 comments:
Post a Comment