FRUIT CRUMB BARS

Fruitcrumbbars

Bahan-bahan ( 30 keping )

Bahan-bahan untuk Crumb
  • 3 cawan tepung gandum
  • 1 cawan gula
  • 1 sudu kecil tepung penaik (baking powder)
  • Secubit serbuk kayu manis (cinnamon)
  • Secubit garam
  • 1 biji telur (dipukul, tak payah kembang)
  • 1 cawan mentega
Bahan-bahan untuk Isi
  • 3 cawan blueberry atau buah-buahan lain (I buat peach dan blueberry)
  • 2 sudu besar gula
  • 1 sudu kecil tepung jagung (corn starch)

Cara-cara

  • Panaskan oven, 190C.
  • Masukkan tepung, gula, garam dan sebuk kayu manis ke dalam mangkuk besar. Gaul sampai rata.
  • Masukkan telur dan mentega, gaulkan dgn tepung sehingga jadi crumb (ketulan kecil). Saya guna jari.
  • Gris loyang saiz 9x13". Masukkan separuh crumb tadi dan tekan-tekan supaya jadi padat.
  • Dalam manguk lain, gaulkan blueberry dgn gula dan tepung jagung. Masukkan buah ke dalam loyang.
  • Taburkan crumb di atas dan bakar selama 40-45 minit.
  • Biar sejuk sebelum potong. Boleh dapat lebih jika potong kecil-kecil

0 comments:

Post a Comment