KUIH KASUI

Pcdv0020

sedap dan lembut. Sesuai minum petang

Bahan-bahan ( 15-20 keping )

  • 125 gm gula merah (1 cawan) masak dengan 2 cawan air hingga hancur dan sejukan.
  • 250 tepung gandum ( 2 cawan 1/2)
  • 40 gm gula pasir (lebih kurang 1/4 cawan)
  • 40 gm tepung sagu (lebih kurang 3/4 cawan)
  • 1 sudu makan air kapur
  • kelapa parut muda digaulkan dengan secubit garam.
  • sesudu minyak
  • 2 cawan air

Cara-cara

  1. Campurkan tepung gandum, tepung sagu, gula dengan air dan kacau rata.
  2. Tambahkan sesudu air kapur. Ia akan bertukar sedikit kuning.
  3. Masukkan campuran air gula merah. Kacau
  4. Tapiskan adunan dengan penapis kelapa ke dalam bekas lain.
  5. Pcdv0025
    Sapukan loyang dengan minyak. Masukkan adunan ke dalam loyang. Panaskan kukusan. Kukus selama 5-10 minit

0 comments:

Post a Comment