sedap dan lembut. Sesuai minum petang
Bahan-bahan ( 15-20 keping )
- 125 gm gula merah (1 cawan) masak dengan 2 cawan air hingga hancur dan sejukan.
- 250 tepung gandum ( 2 cawan 1/2)
- 40 gm gula pasir (lebih kurang 1/4 cawan)
- 40 gm tepung sagu (lebih kurang 3/4 cawan)
- 1 sudu makan air kapur
- kelapa parut muda digaulkan dengan secubit garam.
- sesudu minyak
- 2 cawan air
Cara-cara
- Campurkan tepung gandum, tepung sagu, gula dengan air dan kacau rata.
- Tambahkan sesudu air kapur. Ia akan bertukar sedikit kuning.
- Masukkan campuran air gula merah. Kacau
- Tapiskan adunan dengan penapis kelapa ke dalam bekas lain.
- Sapukan loyang dengan minyak. Masukkan adunan ke dalam loyang. Panaskan kukusan. Kukus selama 5-10 minit
0 comments:
Post a Comment